Burun Estetiği

    Doç. Dr. Tayfun Türkaslan'a Sorun




    Burun Estetiği

    Burun estetiği ameliyatında doğal görünüm en önemli unsurdur. Bu nedenle mutlaka kişiye özel bilgisayarlı tasarım yapılması gerekir. İyi bir burun estetiği ameliyatı sonrası burun hem güzel olmalı, hem de ameliyat yapıldığı başkaları tarafından anlaşılmamalıdır.

    Doç. Dr. Tayfun Türkaslan

    Konu ile alakalı geniş makaleyi aşağıda bulabilir ya da hemen doktorunuza ulaşabilirsiniz.

    Burun yüz bölgesinin estetiğini belirleyen en önemli unsurdur. Estetik cerrahi alanı içindeki en özel ameliyat grubunu oluşturan burun estetiği, tıp dilinde rinoplasti olarak adlandırılır. Burun estetiği ameliyatı buruna yeni şekil vermek için uygulanır. Burun ucu kaldırılıp indirilebilir, burun ucu inceltilip sivriltilebilir, veya tam tersi kalınlaştırılabilir, burunda sağa sola eğrilikler varsa düzeltilebilir, burun sırtı çökükse dolgunlaştırılabilir, kambursa fazlalıkları alınabilir, burun delikleri büyükse küçültülebilir, asimetri varsa düzeltilebilir. Burnun şekli ile ilgili problemlerin yanı sıra septum deviasyonu adı verilen iç kıkırdak ve kemik eğrilikleri, buna bağlı nefes alma zorluğu varsa burun estetiği ameliyatı ile birlikte septum deviasyonu ameliyatı da yapılarak nefes almada rahatlama sağlanır. İdeal burun estetiği, buruna yüz ile uyumlu doğal bir şekil vermekle birlikte nefes almayı da rahatlatmalıdır.

    Burun estetiği kimler için uygundur?

    Burun estetiği, gelişim çağının sona ermesiyle burun şeklinin son halini almasından itibaren yapılabilir. Bu ortalama 17-18 yaşlarına denk gelmektedir. Bu yaştan itibaren burun şeklinde bozukluğu olan kişilerde burun estetiği ameliyatı uygulanabilir. Burun estetiği adayının fiziksel gelişimini tamamlamasının yanında kişilik gelişimini de tamamlamış olması gerekir. Henüz kişiliği tam oturmamış veya kişilik problemleri olan kişiler burun ameliyatı için uygun değildir. Burun ameliyatı olacak kişinin gerçekleri doğru olarak algılayabilecek kapasiteye sahip olması, gerçek üstü beklentiler içinde olmaması gerekir. Burun estetiği, hayalperest kişilerde, örneğin, kendi burnunun hayranı olduğu bir kişiye benzetilmesini isteyen kişilerde hayal kırıklığı oluşturabilir. Çünkü herkesin yüzü, burnu farklıdır, her yüze her burun modeli olmaz.

    Burun Muayenesi

    Burun estetiği ameliyat planlamasının en önemli kısmı detaylı muayeneyle birlikte burun modeli tasarımıdır. Burun muayenesi hem burnun dış görünümü hem de burnun iç kısmındaki hava yollarını kapsar. Dış muayene ile burun cildinin yapısı, kemik, kıkırdak şekli, simetri durumu, burun ucunun pozisyonu değerlendirilir. İç muayenede burun tıkanıklığına, nefes alma zorluğuna yol açan septum deviasyonu adını verdiğimiz iç kemik ve kıkırdaklarda eğrilik, büyüme olup olmadığı, burun etlerinin durumu, varsa büyüme olup olmadığı değerlendirilir.

    İdeal Burun Tasarımı

    Burun estetiği öncesi yüzünüze yakışacak burun modelini belirlemek için mutlaka kişiye özel bilgisayarlı tasarım yapılması gerekir. Yüzünüze uygun burun şeklinin tasarımı için yüzünüzün genel şekli esas alınır. Alın, yanaklar, dudaklar, çenenin şekli ile uyumlu, yüzün altın oranlarına uygun burun modeli oluşturmak gerekir. En ideal burun yüz hatları ile uyum içinde, aynı zamanda doğal görünen burundur. Burun estetiği ameliyatında doğal görünüm en önemli unsurdur. Doğal görünümün burun estetiği ameliyatı tasarımlarında daima ön planda tutulması gerektiğine inanarak, kişiye özel tasarım yapıyorum. İyi bir burun estetiği ameliyatı sonrası burun hem güzel olmalı, hem de ameliyat yapıldığı başkaları tarafından anlaşılmamalıdır. İdeal burun tasarımı yapılırken bayanlarda zarafet ön plana çıkarken, erkeklerde erkeklik karakterine yakışması dikkate alınmalıdır.

    Burun Tıkanıklığı

    Her iki burun deliğinin arasındaki kıkırdak ve derinleştikçe kemik yapıya dönüşen bölmeye septum denir. Septumun sağa ya da sola doğru kayması durumuna septum deviasyonu denir. İnsanların büyük bir kısmında septum deviasyonu vardır. Septum deviasyonu olan kişilerin de büyük çoğunluğu bu durumun farkında değildir. Septum deviasyonu ya burunda tıkanıklık yaptığında ya da dışarıdan bakıldığında eğri görünüm oluşturduğunda kendini belli eder. Deviasyon durumunda burun deliklerinden biri daralırken diğer burun deliği daha geniş olur. Bu eşitsizlik, burun deliklerinden geçen hava miktarına yansır. Geniş olan taraftan daha fazla hava geçer, dar taraftan daha az hava geçer. Vücut, hava geçişini dengelemek için geniş olan taraftaki konka adını verdiğimiz burun etlerinin büyütmeye başlar. Zamanla her iki burun deliğinde de tıkanma ortaya çıkar. Burun iç muayenesi sırasında karşılaşılabilecek tüm bu problemlerin tespit edilerek ameliyat planına dahil edilmesi gerekir. Unutmayın ki iyi bir burun estetiği aynı zamanda nefes almayı da rahatlatmalıdır.

    Burun Ameliyatı

    Burun estetiği ameliyatı genel anestezi altında yapılması gereken bir ameliyattır. Genel anestezi gerektiren ameliyatların tümü, uygun donanıma sahip hastanede, ameliyathane ortamında yapılır. Ameliyat süresi, burundaki problemin büyüklüğüne göre 1 ile 4 saat arasında değişir. Burun ameliyatı sırasında kemik ve kıkırdaklara tasarımda belirlenen modele uygun şekil verilir. Buna göre kemik ve kıkırdakların fazlalıkları varsa alınır, eksiklik ya da çukurluk varsa yine kemik ve kıkırdak parçaları ile dolgu yapılır. Burun estetiği ameliyatı uygulamasında her cerrahın uyguladığı, alışık olduğu kendine özgü tekniği vardır. Ben kemik yapılar şekillendirilirken asla kırmıyorum. Kemikleri kırarak şekillendirmek fazladan hasar oluşturduğu için ameliyat sonrası ağrı, şişme, morarma gibi şikayetleri arttırıyor. Oysa kemiklerin ince, hassas keskilerle adeta bir heykeltıraşın yaptığı gibi kesilerek şekillendirilmesi ameliyatın kalitesini arttırıyor, ameliyatın daha kontrollü olmasını sağlayarak istenmeyen sürprizlerin ortaya çıkmasını engelliyor, aynı zamanda ağrı, şişlik, morarmayı en aza indiriyor. Ben ayrıca ameliyatın bitiminde burun deliklerinin içine tampon yerleştirmiyorum. Bu sayede  ameliyat sonrası burnunuzdan rahat rahat nefes alıp vermeniz mümkün oluyor. Ameliyat sonunda burnunuza verilen şekli korumak için dıştan plastik kalıp yerleştiriyorum. Bu kalıp 1 hafta burnunuzda kalıyor.

    Burun Ameliyatı Sonrası

    Burun estetiği ameliyatı sonrası dönem oldukça rahat geçecektir, ameliyat olduğunuza dair fazla sıkıntı hissetmeyeceksiniz. Çoğu kişinin rahatlıkla katlanabileceği kadar hafif ağrı olabilir, ağrı kesici ilaçlar ile rahatlıkla dindirilebilir. Kendinizi iyi hissederseniz aynı günün akşamı evinize dönebilirsiniz veya istirahat etmek isterseniz geceyi hastanede geçirebilirsiniz. İyileşme dönemini ayakta geçirirsiniz. Yatak istirahati gerekmeyecektir. Bu süre içinde dışarı çıkıp gezip dolaşabilirsiniz. Burun, göz kenarlarında çok fazla şişlik, morarma olmayacaktır. Oluşan şişlik ilk 1-2 güne kadar hafifçe artabilir, sonra hızla inerek 1 hafta içinde kaybolur. Morarma oluşmuşsa, o da 1 hafta içinde tamamen kaybolur. 1 hafta sonra kontrole geldiğinizde burnunuzdaki plastik kalıbın çıkarılacağı zaman tüm şişlik ve morarmalar düzelmiş olur, sanki hiç ameliyat olmamış gibi normal hayatınıza dönebilirsiniz. Burnunuzun şeklinin tam olarak oturması için en az 6 ay geçmesi gerekiyor, gerçek şeklini en az 6 ay sonra göreceksiniz. Bu arada ilk aylarda burnunuzu darbelerden, güneş ışığından korumanız, gözlük kullanmak yerine lens kullanmanız gerekiyor.

    BURUN ESTETİĞİNDE EN ÇOK SORULAN SORULAR

    Burun estetiği yaptırmalı mıyım? Neden?

    Burnunuzda doğuştan gelen bir deformasyon, nefes alma problemi, eğrilik (deviasyon), kaza ya da darbe sonrası şekil bozuklukları, yüzle uyumsuz ölçüler, burun ucunun yuvarlak, uzun, düşük, eğri olması, burnun geniş, kemerli olması gibi görünüm ve sağlık açısından ortaya çıkan sorunlar yüzünüzün güzelliğini ve sağlığınızı olumsuz etkileyebilmektedir. Yüz ifadenizi cansızlaştıran, bozan şekilsiz bir burun yapısı beğenilmeme duygusu ve özgüven problemine neden olmaktadır. Nefes alamıyorsanız ciddi uyku ve sağlık problemleriyle yüz yüzesinizi demektir. Bunun gibi daha birçok olumsuzlukları engellemek daha canlı, güzel, estetik bir buruna, dolayısıyla güzel bir yüz ifadesine kavuşarak hayatınıza yepyeni, canlı, enerji dolu, etkileyici bir pencere açabilirsiniz. Bütün bu sıraladığımız durumlar burun estetiği ameliyatıyla ortadan kaldırılıyor.

    Burun estetiği ameliyatına hastalar nasıl hazırlanıyor?

    Burun estetiği olmak isteyen hastalarımız eğer kadın ise, adet dönemine göre ameliyat takvimi planlıyoruz. Ameliyat tarihi adet dönemiyle çakışmamalı. Ameliyat öncesinde doktorunuzla burun şekli konusunda mutlaka detaylarıyla konuşmalısınız. Çok hoşunuza giden bir burun şekli sizin yüzünüze yakışmayabilir. Çünkü her yüz yapısı farklı ölçülere sahiptir ve farklı yüz şekillerine farklı burun şekli yakışır. Yüz ölçüleriniz biz estetik cerrahlar tarafından muayene sırasında ayrıntılı bir şekilde analiz edilerek, istediğiniz burun şeklinin modellemesi sizin yüz ölçülerinize uygun olarak önceden planlanır.

    Ameliyata girmeden önce doktorunuzla varsa kronik hastalıklarınız, kullandığınız ilaçlar hakkında mutlaka bilgi vermelisiniz. Asprin gibi kanamayı arttıran ilaçları ameliyat öncesi ve sonrasında kullanmayınız. Anesteziyi etkileyen ilaçlarınız varsa doktorunuz bu ilaçları ne zaman kullanmanız konusunda sizi bilgilendirecektir. Diğer bir konu sigara kullanımı. Ameliyattan bir süre önce ve sonra sigara kullanımına ara vermelisiniz. Ameliyata girmeden önceki gece yarısından itibaren hiçbir sıvı ve katı gıda tüketilmemeli.

    Burun estetiği ameliyatında ağrı olur mu, korkmalı mıyım?

    Burun estetiği genel anestezi altında yapılmaktadır. O nedenle ameliyat sırasında ağrı, sızı ya da acı hissetmezsiniz. Burun estetiği ameliyatı Türkiye’de en çok yapılan estetik ameliyattır. Zor bir ameliyattır. Ancak gelişen teknoloji, yeni yöntemler, artan estetik cerrahi tecrübesi ameliyat sırasında olmayan ağrının, ameliyat sonrasında da kısa süreli ve hafif atlatılmasını sağlamaktadır. O nedenle hastalarımız bu konuda endişelenmemelidir.

    Ameliyat sonrasında ağrı oluyor mu?

    Daha önceleri ameliyat sonrasında tampon uygulaması ağrı ve hasta korkusunun başlıca nedenlerindendi. Ancak artık çok gerekmedikçe tampon uygulamasına gerek kalmıyor. Ameliyat sonrasında oluşan ağrılar genellikle birkaç gün içinde kendini göstermekte, ancak ağrı kesicilerle ortadan kaldırılarak daha konforlu bir iyileşme dönemi yaratılmaktadır. Ayrıca ameliyat sonrasında burunda tıkanıklık ve soluk alıp vermedeki sıkıntılar günümüzde yaşanmamaktadır.

    Burun estetiği ameliyatı sonrasında yüzüm çok mu moraracak, ne zaman geçecek?

    Modern tıp, burun estetiği ameliyatında da riskleri minimuma indirdi. Günümüzde morarma çok hafif düzeyde görülüyor. Göz altlarında yoğunlaşan bu durum eskiden yapılan ameliyatlardaki morarmalarla kıyaslanınca çok hafif kalıyor. Ancak bu morarmalar kısa sürede geçmektedir. Hayatınızı fazla işgal etmemektedir. Morarmanın henüz önüne geçemiyoruz ama minimuma indiriyoruz. Bunu sağlayan ise doğru tekniğin, doğru ameliyat planlamasıyla, doğru estetik cerrah tarafından uygulanmasıdır.

    Burun estetiği ameliyatı sonrası iyileşme döneminde hastalarımız nelere dikkat ediyor?

    Ameliyat sonrasında yüzdeki şişlik ve morlukların en hafif düzeyde ve hızla atlatılması için Hiloterapi maskesi uyguluyoruz. Ameliyat sonrasında rahat nefes almanız için burna yerleştirdiğimiz splintler birkaç gün hastamızın burnunda kalarak olası doku yapışmasını engellemektedir. Ameliyattan sonraki ilk günlerde yere eğilip ağır bir şey kaldırmaktan, efor sarfettiren işler yapmaktan kaçınmanız gerekiyor. Burnunuzu darbelerden kesinlikle korumalısınız. İlk günlerde burun ucunun kalkık olması sizi endişelendirmesin. Bu, burundaki alçı tabakadan kaynaklanmaktadır. Alçı tabakayı bir haftada çıkarıyoruz. Sonrasında burun ucunuz zamanla ideal pozisyonuna gelecektir. Burnunuzdaki bantlar 10 gün sonra çıkarılmaktadır. Spor yapan hastalarımız 1 ay beklemek zorundadır. Gözlük kullanan hastalarımız da 3 ay sonra tekrar gözlük takabiliyorlar. Bu sürede lens kullanmalarını tavsiye ediyoruz. İyileşme döneminin ilk evrelerinde mümkün olduğunca burun ve yüz kısmınızı güneşten korumalısınız.

    Deviasyon (burun eğriliği) ameliyatını estetik cerrahi uzmanları mı yapar?

    Deviasyon yani burun eğriliği durumunda hasta vücuduna yeterince oksijen çekemez ve organlarını oksijen açısından besleyemez. Gece sık sık uyanır, uyku kalitesi ve yaşam kalitesi bozulur. Uyku apnesi dahil çeşitli hastalıklar başgösterebilir. Burun eğrilği ameliyatıyla birlikte burun estetiğinin birlikte yapılması doğru bir adımdır. Estetik cerrahi uzmanları tarafından başarıyla gerçekleştirilen bu iki operasyon tek bir ameliyatta sonuçlandırılmaktadır. Burun eğriliği düzeltmek için burun estetiği planlaması gerekmektedir. Bu da estetik cerrahinin alanına girmektedir.

    İkinci burun estetiği yani revizyon burun estetiği ameliyatı hangi durumlarda yapılır?

    Revizyon burun estetiği ameliyatı, ilk ameliyattan memnun kalınmadığı durumlarda, ilk ameliyatta şekil bozukluklarının tam olarak giderilmediği ve nefes alma kanallarının sağlıklı çalışmadığı durumlarda gerçekleştirilmektedir.

    Revizyon burun estetiği ameliyatı zor mudur?

    İlk burun estetiği ameliyatına göre daha zordur. Çünkü ilk ameliyatta buruna müdahale edilmiş, iç dokusuyla oynanmıştır. O nedenle daha zor bir ameliyattır. Ancak bu durum revizyon Burun Estetiği ameliyatında istenilen sonucun alınmasına engel değildir. Revizyon ameliyatında en çok karşılaşılan sorunlardan biri de, burnun istenilen şekle gelmesi için ihtiyaç duyulan dokuların ilk ameliyatta fazlaca çıkartılmasıdır. En çok kıkırdak dokusunda bu durumla karşılaşılmaktadır. Özetle hasta açısından, ameliyat ve iyileşme süreci anlamında eğer kıkırdak nakline gerek yoksa iyileşme sürecinin biraz uzaması dışında bir zorluk sözkonusu değildir. Estetik cerrahi uzmanı açısından ilk ameliyata göre daha güç bir ameliyattır.

    Revizyon burun ameliyatı olmak istiyorum. Eğer burnumun içinde yeterli doku yoksa istediğim burun şekline kavuşamayacak mıyım?

    Elbette kavuşacaksınız. Burnunuzda yeterli kıkırdak dokusu yoksa, ihtiyacımızı vücudunuz başka bölgelerinden karşılıyoruz. İlk önce kulak kıkırdak dokusundan burna nakli tercih ediyoruz. Eğer bu bölgede sorun yaşıyorsak kaburga kemiklerinden kıkırdak dokusu alıp buruna naklediyoruz.

    Nakledilen doku burnumuzdaki dokuya uyum sağlıyor mu?

    Doku naklinin reddedilmesi sözkonusu değil. Kulak kıkırdağı ya da kaburga kıkırdağı burundaki kıkırdak dokuya sorunsuz bir şekilde kaynıyor. Burun bu dokuları reddetmiyor. Ve nakledilen dokular burnun kendi dokusu gibi sorunsuz bir şekilde erimeden orda kalıyor.

    Deviasyon burun eğriliği ne anlama geliyor?

    Burun kıkırdak ve kemiklerinin eğri olmasıdır. Bu eğrilik bazı durumlarda burnun dış görüntüsüne yansırken, bazen de dışardan fark edilmez. Deviasyon yukarda da kısaca belirttiğimiz gibi yeterli nefes almayı, yeterli oksijen almayı kısıtlayan bir sağlık sorunudur.

    Deviasyonunuz olduğunu nasıl anlarsınız?

    Solunum güçlüğüne neden olan deviasyonda sıklıkla baş ağrısı yaşarsınız. Gece horlamayla kendini gösterir. Yeterli nefes alamadığınız için sık sık uyanabilirsiniz. Ertesi gün kalktığınızda kendinizi yorgun hissedersiniz. Gün içinde enerjiniz azdır. Hatta sinirli bir karaktere bürünürsünüz. Burunda kuruluk hissi oluşur. Geniz akıntısı yine deviasyonun belirtilerindendir.

    Deviasyonum var, ameliyat olmak zorunda mıyım?

    Eğer bir önceki sorunun yanıtında verdiğimiz sorunları yaşıyorsanız ameliyat olmanız gerekebilir. Mutlaka bir uzmanın görüşlerine başvurun.

    Deviasyon ameliyatı zor mudur?

    Deviasyon ameliyatına Nasal Septum Deviasyonu diyoruz. Genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilen bir ameliyattır. Ortalama 1 saatte sonuçlandırılıyor. Tampon uygulaması gerek görülmedikçe yapılmıyor. Hastalarımız 1 hafta içinde günlük yaşamına dönebiliyor.

    Tayfun Türkaslan’ın çalışmalarını Facebook, İnstagram veya Youtube sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.