Göz Kapağı Estetiği

    Doç. Dr. Tayfun Türkaslan'a Sorun




    Göz kapağı estetiği

    Göz kapağı estetiği operasyonları ; Üst ve alt göz kapaklarından torbalanmış yağların, gevşemiş ve buruşmuş derinin fazlasının alınması sonucu kişiye genç ve canlı bakış kazandırdığı gibi göz kapaklarındaki kırışıklıkların giderilmesinde bilinen en etkili işlemdir.

    Doç. Dr. Tayfun Türkaslan

    Konu ile alakalı geniş makaleyi aşağıda bulabilir ya da hemen doktorunuza ulaşabilirsiniz.

    Göz kapağı estetik operasyonları ; Üst ve alt göz kapaklarından torbalanmış yağların, gevşemiş ve buruşmuş derinin fazlasının alınması sonucu kişiye genç ve canlı bakış kazandırdığı gibi göz kapaklarındaki kırışıklıkların giderilmesinde bilinen en etkili işlemdir. Göz çevresindeki diğer kırışıklıkların giderilmesi veya kaşın kaldırılması için ek işlemler gerekir. Göz kapağı estetiği tek başına veya yüz germe, kaş kaldırma, rinoplasti, elmacık kemiklere silikon yerleştirilmesi, kırışıklıklara yağ enjeksiyonu, Laser tedavisi, Botox uygulaması gibi birçok başka işlemle birlikte yapılarak yüzün gençleştirilmesi sağlanır.

    Genellikle 35-70 yaş gurubu için uygundur.

    Göz Kapağı Düşüklüğü (Ptoz) ameliyatı ; Doğuştan göz kapağı düşüklüğü gözün renkli kısmını yarısına kadar kapatıyorsa çocuğun kör olmaması için hemen ameliyat yapılması gerekir. Kapak düşüklüğü daha az olan çocukların okula başlamadan önce ameliyat olmuş olmaları gerekir. Genellikle göz kapağını kaldıran kasın kısaltılması ile birlikte fazla derinin çıkarılması yeterli olur. Göz kapağı çok düşük olanlarda, kapağın kaşı kaldıran kasa asılması iyi sonuç verir.

    GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ

    Yüzde yaşlılık belirtileri ve bozulmalarının en erken görüldüğü bölge göz çevresidir. Orta yaş ve üzerinde, bazen de genç yaşlarda ortaya çıkan alt ve üst göz kapağı estetiği sorunları, kişiyi olduğundan daha yaşlı, yorgun göstermekte, bakışlardaki canlılık ve dinamizmi azaltmaktadır. Üst göz kapağında oluşan gevşeme, sarkma ve kat oluşumlarının, alt göz kapağında şişkinlik ve torbalanma, deri sarkması ve oluşan derin çizgilerin ortadan kaldırılması için yapılan cerrahi işlemlere göz kapağı estetiği diyoruz.

    Göz kapağı estetiği uygulaması, risksiz, rahatlıkla yaptırılabilen, etkileyici sonuçlar ortaya koyan göz çevresi gençleştirme operasyonudur. Bu nedenle göz kapağı operasyonu geçiren kişi, bunu gizleme kaygısı taşımaz. Göz kapağı sorunundan kurtulan hasta, uzun yıllar geçmesine rağmen genç, etkileyicigöz çevresine ve bakışlara sahip olmanın rahatlığını hisseder.

    Üst ve alt göz kapaklarında bozulmalar nasıl başlar?

    Üst ve alt göz kapakları, yüzdeki yaşlanma ve bozulmalardan ilk ve en çok etkilenen bölgelerdir. Üst göz kapağı gevşeyip sarkarak zamanla gözün üzerine düşer. Göz kenarı ve kaş kenarı da bundan etkilenir. Aynı zamanda şişme ve torbalanmalar alt göz kapağında kendini göstermeye başlar. Göz kenarlarında derin kaz ayakları göz kapaklarındaki bozulmaya eşlik eder.

    Kişilik yapısının göz kapağı bozulmalarındaki etkisi

    Anadolu’da yaşayan insanlar duygusal bir kişiliğe sahiptir. Her türlü duygu ve düşüncelerini, öfke, sevinç, şaşkınlık ve mutluluğunu yüzlerine yansıtırlar. Bunun için yoğun mimik hareketlerini kullanırlar. Yoğun mimik hareketi yüzde erken yaşta deformasyonlara yol açmaktadır. Üst ve alt göz kapağı da bu bozulmalardan fazlasıyla etkilenmektedir. Sık sık ağlamaya eğilimli olmak da göz kapağı estetiğinin bozulmasını hızlandırmaktadır.

    Göz kapağı estetiğini bozan nedenler

    Yerçekiminin etkisi, yaşlanma, genetik yatkınlık, alkol, sigara kullanımı, uyku düzensizliği gibi çevresel faktörler göz kapağı estetiğini bozan nedenler arasındadır.

    Göz kapağı estetiği hangi yaşlarda yapılır?

    Üst ve alt göz kapağı estetiği işlemleri 35-70 yaş arasında rahatlıkla uygulanmaktadır. Genetik faktörler genç yaşlarda da göz kapağı sorunlarına yol açabileceği için 20 yaşlarından sonra da göz kapağı estetiği gerçekleştirilmektedir. Göz kapaklarında doğuştan sorun olan çocuklarda 6 yaşına kadar ameliyat yaptırılması gerekmektedir.

    Doğuştan göz kapağı düşüklüğü ve tedavisi

    Doğuştan göz kapağı düşüklüğü vakit kaybetmeden tedavi ettirilmesi gereken bir sağlık problemidir.Eğer tedavi ettirilmezse görme sağlığı bozulur ve körlük riskine kadar gidebilir. Göz kapağındaki düşüklük, göz bebeğini kapatıyorsa göz kapağı ameliyatıyla göz kapağını yukarda tutan kas kısaltılarak ve fazla deri çıkarılarak tedavi yoluna gidilir.

    Göz kapağı estetiğiyle birlikte yaptırılan estetik işlemler nelerdir?

    Üst ve alt göz kapağı işlemi, göz çevresinde ortaya çıkan diğer problemlerle birlikte kombine edilerek gerçekleştirilebilmektedir. Göz çevresini gençleştiren, bakışlara ve yüze canlılık katan kaşın kaldırma, elmacık belirginleştirme, şakak ve alın germe, badem göz estetiği, kaz ayaklarının giderilmesi ve burun estetiği işlemleri hastanın ihtiyacına göre belirlenip göz kapağı estetiğiyle kombine olarak yapılabilir.

    Göz kapağı estetiği ameliyatı nasıl planlanır?

    Ameliyat öncesinde gerçekleştirilen muayenede hastanın üst ve alt göz kapaklarındaki yağ miktarı, cilt fazlalığı ve kas dokusundaki bozulmaya göre ameliyat planlaması yapılır. Göz çevresinde şişlik varsa bunun nedeni ortaya çıkarılır ve operasyon öncesi değerlendirilir. Göz tansiyonu olan hastalar, ameliyat öncesi göz doktoru tarafından muayene edilmelidir. Diyabet, kalp ve damar gibi hastalıklarda estetik cerrah tarafından değerlendirilerek planlama yapılır.

    Göz kapağı ameliyatı nasıl yapılır, hasta acı hisseder mi?

    Üst ve alt göz kapağı ameliyatı lokal ya da genel anestezi altında 1 ila 3 saatte tamamlanır. Operasyon sırasında hasta acı ya da ağrı hissi duymaz. Üst göz kapağında kat çizgisinden, alt göz kapağında kirpiklerin hemen altında kesiler açılarak buradan müdahale edilir. Üst göz kapağındaki kas dokusundaki gevşeklik giderilir. Bağ ve kas dokusu onarılır, fazla yağ miktarı ve deri alınır. Alt göz kapağındaki fazla yağ, cilt ve kas dokusu alındıktan sonra özel dikişlerle kesi yeri, iz belirgin olmayacak şekilde kapatılır. Dikişlere hafif bir pansuman yapılır.

    Göz kapağı ameliyatı iyileşme süreci

    Anestezinin etkisinin geçmesinin ardından hafif ağrılar oluşabilir. Ağrı kesiciler kullanılarak bu ağrılar giderilir.Ameliyattan sonraki 24 saat boyunca gözlerin ovuşturulmamasına dikkat edilmeli.Operasyon sonrasında gözleri kapatmayan pansumanlar 4-5 gün sonra estetik cerrah tarafından çıkarılır.İşlem bölgesinde ve çevresinde morluk ve şişliklerin kontrol altında tutulması için operasyondan sonraki 3 gece, başa 30-40 derecelik açı verilerek uyunması gerekir.Ameliyat sonrası 1-2 gün şişlik ve morluklar için göze soğuk uygulama yapılması faydalıdır.Morluklar ve şişliklerin çoğu ilk hafta sonunda ortadan kaybolur.Gözde kanlanma oluşur, bu enfeksiyon riskini en aza indirir.Vücudu fazla zorlayan hareketlerden göz kapakları tam iyileşene kadar kaçınılmalı.

    Aksi takdirde gözde kanama oluşabilir, şişlik ve morluklar artabilir.İlk 2 gün kitap ve gazete okumaktan kaçınılmalıdır.

    5. günden itibaren araba kullanılabilir. Araba kullandıktan sonra göz pomatları sürülmelidir. 2. günden sonra baş arkaya yatırılarak saçlar yıkanabilir. Banyo ise 4. ya da 5. günden itibaren yapılabilir.Güneş ya da aşırı suni ışıklardan gözleri korumak gerekmektedir. Güneş gözlüğü kullanmak etkili bir yöntemdir.Hasta eğer lens kullanıyorsa 1 haftanın ardından tekrar lens kullanmaya başlayabilir.Göz kapaklarının iyileşmesi 2 haftayı bulmaktadır. Kendine özen gösteren hasta, gençleşen ve sıkılaşan göz kapaklarının estetik formunu uzun yıllar koruyabilmektedir.

    Tayfun Türkaslan’ın çalışmalarını Facebook, İnstagram veya Youtube sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.