Migren Botoksu 

Migren Botoksu 

Dünyada nesiller boyu pürüzsüz ciltlerden sorumlu olan botoksu hepimiz biliyoruz. Artık günümüzde botoks sadece estetik kaygılarla değil aynı zamanda kronik tıbbi durumlardan muzdarip birçok kişiye de iyileşme imkanı getirdi. Şiddetli zonklamalar, kafanın içerisinde büyük bir ateş topu varmış hissi ve ışığa karşı aşırı hassasiyet gibi semptomlarla ortaya çıkan migren, kişilerin hayat kalitesini ciddi anlamda düşüren bir rahatsızlıktır.

Migren atakları genellikle 3 ila 72 saat arasında sürmektedir. Bu ataklar şiddetli baş ağrısı, kusma, ışık ve ses hassasiyeti olarak devam etmektedir. Yine de bu atakların seyri aslında kişiden kişiye göre değişmektedir. Örneğin bazı insanlarda ayda 1 hafta sürerken bazılarında da ayda 15 gün ve daha fazlasında bu ataklar yaşanmaktadır. 15 günden daha fazla süren ataklar yaşayan hastaların teşhisi kronik migrendir. Peki migren belirtileri nelerdir?

  • Şakak ve göz arkalarında şiddetli ağrılar 
  • Mide bulantısı
  • Ani duygu geçişleri ve depresif ruh halleri
  • Tatlı yeme isteği
  • Karında yaşanan şişlik
  • Kusma
  • İshal bazen kabızlık
  • Su içme isteği

Bu nedenle gün geçtikçe migren konusunda farklı farklı tedavi yöntemleri ortaya çıkmaktadır. 2010 yılında, botoks tekniğinin kronik migrene karşı kullanımı onaylandı ve birçok hastada tedavi süreci başarıyla tamamlandı. Bu nedenle artık migren botoksu sıklıkla kullanılan tedavi yöntemlerinden birisi haline geldi.

Kronik migrende botoks süreci

Genellikle yüzde yer alan kırışıklıkları giderme amacıyla kullanılan botoks, günümüzde migren hastalarında da kullanılmaya başlandı. Ayda 15 gün ya da daha fazlasında baş ağrısı çeken kronik migren hastalarında botoks tedavisi önerilmektedir. Baş ağrısı ne kadar sık olursa hastanın botoks tedavisi ile iyileşme süreci o kadar başarı bir hale gelmektedir. Ayda 15 günden daha az baş ağrısı yaşayan hastalar için migren botoksu önerilmemektedir.

Migren botoksu nedir?

Migren botoksu nedir sorusuna cevap vermeden önce botoksu açıklamamız gerekmektedir. Botoks, bakteriler tarafından üretilen bir nörotoksin olan bir botulinum toksini türüdür. Botoks ile bu toksin saflaştırılarak belirli bölgelerde küçük dozlarda kullanıldığında, yaklaşık 3 ay boyunca kas kasılmalarını geçici olarak azaltmaktadır.

Peki migren botoksu nasıl yapılmaktadır? Botoks baş ağrılarına karışan ağrı liflerinin etrafına enjekte edilir. Botoks, enjekte edildiği yerde yer alan sinir uçlarına girer ve ağrı iletiminde yer alan kimyasalların salınımına engel olur. Bu, beyindeki ağrı ağlarının aktivasyonunu önler.

Migren botoksu, migrenden kaynaklı baş ağrılarını başlamadan önce önler, ancak etki etmeye başlaması biraz zaman almaktadır. Etkilerin en üst düzeye çıkabilmesi için 2. Ya da 3. Seansa da girmek gerekmektedir.

Migren botoksu kimlere uygundur?

18 yaş ve üstü yetişkinlerde kronik migreni tedavi etmek için migren botoksu kullanımı onaylanmaktadır. Botoks, çocuklar veya ergenler için kullanılıyorsa “etiket dışı” bir tedavi olarak kabul edilir. Bu, bir doktorun bunu reçete edebileceği anlamına gelir, ancak sigorta şirketleri bunun için ödeme yapamayabilir.

Migren botoksu nerelere yapılır?

Migren botoksu nerelere yapılır sorusu da hastalar tarafından sıklıkla sorulan soruların başında gelmektedir. Kozmetik anlamda sadece yüz bölgesine uygulanan botoks, migren tedavisi söz konusu olduğu zaman genel olarak şakaklar, boyun, ense ve alına uygulanmaktadır.

Migren botoksu, toksinlerin bu bölgelere iğne ile uygulanmasından oluşan bir yöntemdir. Çoğu durumda bu uygulamaların etkisi 3 ya da 4 ay sürmektedir. Tedavinin devamı için mutlaka bu yöntemin tekrarlanması gerekir. 

Migren botoksu denemek istiyorsanız, mutlaka bir baş ağrısı uzmanı ya da nörolog ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Uzman hekimimiz bu konuda yaptığı çalışmalarla birçok hastada başarılı sonuçlara ulaşmıştır. 

Migren botoksu tedavi nasıl?

İlk migren botoksu tedavisinde randevunu yaklaşık 20 dakika sürmektedir. Doktor tedavide ufak bir iğne kullanmaktadır. Ciltte yer alan sığ kaslara az miktarda botoks enjekte eder. Her tedavi tipik olarak baş ve boynun yedi kilit alanına 31 enjeksiyon içermektedir. Botoks tedavilerinde en yaygın yan etki, boğaz ve boyun kısmında oluşmaktadır. Bu nedenle bu bölgelere uygulanan tedavilerden sonra rahatsızlığı azaltmak için bir buz torbası kullanmanız önerilmektedir. Botokstan maksimum faydayı görmek altı aya kadar sürebilir. Bu arada, ilaç etkileşimi riski olmadan düzenli olarak kullanılan migren ilaçlarına devam etmek mümkündür.

Migren botoksu uygulaması yine doktora ve hastaya bağlı olarak kişiden kişiye değişim göstermektedir. Uzman nörolog ağrıyı ve ağrı yerini tespit ederek gerekli olan bölgelere gerekli dozlar uygulanmaktadır. 

Migrenin nedenleri ve tetikleyicileri nelerdir?

Migrenin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Genellikle çevresel faktörler ve genetik etkili olmaktadır. Bu atakların ortaya çıkmasında serotinin dengesizliklerinin olduğu düşünülmektedir. Migren ataklarını tetikleyen birçok unsur vardır. Bu tetikleyicilerden bazıları şunlardır:

  • Kadınların yaşadığı hormonal değişiklikler
  • Doğum kontrol haplarının etkisi
  • Bazı gıda maddeleri (peynir, işlenmiş gıdalar, tuzlu yiyecekler) atakları etkileyebilmektedir.
  • Yemek düzenin değişmesi (öğün atlamak gibi)
  • Alkollü içecekler
  • Kafeinli içecekler
  • Hava sıcaklıkları
  • Yükses ses, parlak ışık
  • Stres
  • Uyku düzeninin bozulması
  • Ani hava basıncı değişmeleri
  • Hamilelik durumunda

Migren botoksu fiyatları nasıl belirlenir

Migren botoksu fiyatları, doktora ve tedavinin sürecine göre değişim göstermektedir. Bu nedenle iyi bir araştırma yapmak gerekir. Örneğin çok ucuz diye migren botoksu olmamanız gerektiği gibi aynı zamanda çok pahalı diye de tedavinin harika olacağına dair bir kanıt yoktur. Bu nedenle doktor araştırması sırasında mutlaka alanında uzmanlarla iletişime geçmek gerekmektedir. Doktorumuz bu konuda sizlere en iyi hizmeti sunmaktadır. Öncelikle hastayı ve şikayetlerini dinlemekte ve teşhisi buna göre koymaktadır. Teşhis koyulduktan sonra da tedavi süreci belirlenir. Daha sonra da migren botoksu uygulamasına geçer. 

Migren botoksu ile kronik migren rahatsızlıklarının önüne geçmek mümkündür. Bu nedenle migren fiyatları nasıl belirlenir konusundan ziyade doktorun profesyonelliği ve tecrübesi araştırılmalıdır.

Kaynakça:

https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/migrenden-botoks-ile-kurtulun/

https://www.okanhastanesi.com.tr/migrende-botoks-uygulamasi

https://www.alikemalerdemoglu.com.tr/migren-tedavisi.html

https://www.acibadem.com.tr/acibadem-de/migren-tedavisi/

About Author

Doç. Dr. Tayfun Türkaslan

Doçent Doktor Tayfun Türkaslan; İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarılı olarak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başladı. 1997 yılında İngiltere’de St James Seacroft University Hospital çalıştı. Yaklaşık 6.5 yıl süren Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitimi sonrası ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı yıl İstanbul Yavuz Selim Hastanesine Plastik Cerrahi Uzmanı olarak atandı. Burada 16 ay çalıştıktan sonra eski adıyla Vakıf Gureba Eğitim Araştırma Hastanesi şimdiki adıyla Bezm-i alem Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde 7 yıl çalıştı. 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi temel alanında Üniversite Doçenti unvanını aldı. Buradaki görevinden ayrılıp kendi kurduğu Estetikport Estetik Cerrahi’de profesyonel olarak hastalarına hizmet vermeye başladı.

Related posts