Penis Eğriliği Cinsel İlişkide Sorun mu?

Penis Eğriliği Cinsel İlişkide Sorun mu?

Peyronie hastalığı, idrara çıkma ve seks için kullanılan erkek organ olan penisin derisinin altında plak adı verilen skar dış bağlantı dokusunun oluştuğu bir hastalıktır. Penis Eğriliği Cinsel İlişkide Sorun mu? Sorusunun cevabı, göreceli olarak ve eğriliğin durumuna bağlı olarak evet şeklinde verilebilir. Penis Eğriliği Cinsel İlişkide nelere yol açabileceğine bu sayfamızda göz atacağız.

Plak, penisin içinde, tunika albuginea adı verilen kalın elastik zarda oluşur. Tunika albuginea, ereksiyon esnasında penisin sert kalmasını sağlar ve bunun sürekli olmasına yardımcı olur. Plak yapısı penis boyunca herhangi bir yerde meydana gelebilir.

Plak geliştikçe çevre dokuları çeker ve genellikle ereksiyon sırasında penisin eğrilmesine veya bükülmesine neden olur. Penisteki kıvrımlar ereksiyonları ağrılı hale getirebilir ve cinsel ilişkiyi ağrılı, zor veya imkansız hale getirebilir.

Peyronie hastalığında gelişen plak, penisinizin yaralanmasından veya bir otoimmün hastalıktan kaynaklanır. Vücudun diğer damarlarında oluşan plakla penisteki aynı değildir. Bu tip plakalar iyi huyludur – kanserli değildir ve tümör olarak tanımlanmaz. 

Peyronie hastalığı iki aşamada ortaya çıkar. Akut fazda plak oluşur ve bu faz 18 aya kadar sürebilir. Bu aşamada penisinizde iltihaplanma ve plak oluşabilir. Penisiniz kıvrılmaya başlar. Penisiniz ereksiyon olmasa da ağrıyabilir. Skarlar geliştiğinde ise ereksiyonlar ağrılı hale gelebilir.

Kronik faz, plak oluştuktan sonra ortaya çıkar. Genellikle kronik evre, belirtilerinizin ilk ortaya çıkmasından 12 ila 18 ay sonra başlar. Plak ve penis eğriliği stabilize olabilir ve daha da kötüleşmeyebilir. Zaman içerisinde penisinizdeki ağrı azalabilir. İlerleyen süreç içerisinde erektil disfonksiyon (ED) gelişebilir veya kötüleşebileceği gibi, sorunsuz bir cinsel hayat da mümkün olabilir. Yani bu durum vakaya özel olarak analiz edilmelidir.

Peyronie hastalığı ne kadar yaygındır?

Amerika Birleşik Devletleri’nde 18 yaşın üzerindeki yaklaşık 100 erkekten 1’inde Peyronie hastalığı teşhisi konmuştur. Bununla birlikte, Peyronie hastalığı semptomları olduğunu bildiren erkekler üzerinde yapılan çalışmalara dayanarak, araştırmacılar Peyronie hastalığı olan erkeklerin gerçek sayısının 1’den fazla olduğunu tahmin edildiğini belirtir.

Peyronie hastalığına yakalanma olasılığı yaşla birlikte artar. 20’li ve 30’lu yaşlardaki erkeklerin Peyronie hastalığına yakalanması daha az yaygındır. Ancak hastalığın şu veya bu sebeple ortaya çıkabileceğine dair veri söz konusu değildir.

Aşağıdaki durumlarda Peyronie hastalığına yakalanma riskiniz daha yüksek olabilir.

  • Peniste mikro yaralanmalara neden olan cinsel aktivite veya travmalar
  • Belirli bağ dokusu ve otoimmün bozuklukları
  • Ailede Peyronie hastalığı öyküsü olması
  • İlerleyen yaş faktörü
  • Diyabet ve erektil disfonksiyonun etkileri
  • Prostat hastalıkları ve/veya buna yönelik cerrahi operasyonlar geçirmek
  • Olağan dışı cinsel aktiviteler

Bağ dokusu, vücudunuzdaki farklı doku ve organları destekleyen, birleştiren veya ayıran özel dokudur. Bağ dokusu bozuklukları eklemlerinizi, kaslarınızı ve cildinizi etkileyebilir. 

Penis Eğriliği Ereksiyonu Etkiler mi?

Penis eğriliği, eğriliğin şiddetine göre penisin fonksiyonlarını bütünüyle etkileyebilir. Ereksiyonun eğrilik nedeniyle etkilenmesinden daha çok, ereksiyon bozukluğu nedeniyle eğrilik ortaya çıkmasından söz etmek mümkündür. Tabii burada sorunun kaynağına hekim tarafından inilmesi ve tıbbi inceleme yapılması gerekir. Vaka hakkında bir muayene olmadan fikir beyan edebilmek maalesef mümkün değildir. Ancak şiddetli penis eğriliği durumunda ereksiyonun negatif etkilenmesi veya ereksiyon halinde şiddetli acılar çekiliyor olması nedeniyle psikolojik bir negatif tepkinin ortaya çıkması da muhtemeldir.

Peyronie hastalığını önleyebilir miyim?

Uzmanlar Peyronie hastalığını nasıl önleyeceklerini bilmiyorlar. Şu anda diyet ve beslenmenin Peyronie hastalığını önlemede bir rolü bulunamamıştır. Kullanılan ve işe yaradığı iddia edilen tıbbi olmayan çözümlerin ise etkinliğinden bahsetmek pek mümkün değildir. 

Bu bakımdan doktorların penis eğriliği ile başvuru yapmanız halinde size sunacakları başlıca çözüm, cerrahi operasyon olacaktır. Cerrahi, bu sorunun önlenmesinde bir opsiyon bulunmadığından, eldeki yegane çözümdür ve tıbbi olarak onaylıdır. Öncelikle muayene ve incelemenin ardından gözlem sürecinde hekim ameliyat önerebilir.

  • Semptomların iyileşmemesi
  • Ağrılı cinsel ilişki
  • Ereksiyon bozuklukları
  • Erekte olmadan ağrı hissi
  • Diğer olağan dışı durumlar

Durumlarında hekim ameliyat gereksinimden bahseder. Burada diğer özel durumlar başlığı altında, genel-geçer olmayan bir çok husustan söz edebilmek mümkündür. Bu durumların ameliyat gereksinimi ortaya koyup koymadığına hekim karar verir.

Penis eğriliğinin giderilmesi için, sorunun derinliğine göre operasyon prosedürü hazırlanır. Operasyon, hastanın bunun için uygun olması halinde klinik ortamda ve sadece tıp doktorları tarafından yapılabiir.

About Author

Doç. Dr. Tayfun Türkaslan

Doçent Doktor Tayfun Türkaslan; İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarılı olarak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başladı. 1997 yılında İngiltere’de St James Seacroft University Hospital çalıştı. Yaklaşık 6.5 yıl süren Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitimi sonrası ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı yıl İstanbul Yavuz Selim Hastanesine Plastik Cerrahi Uzmanı olarak atandı. Burada 16 ay çalıştıktan sonra eski adıyla Vakıf Gureba Eğitim Araştırma Hastanesi şimdiki adıyla Bezm-i alem Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde 7 yıl çalıştı. 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi temel alanında Üniversite Doçenti unvanını aldı. Buradaki görevinden ayrılıp kendi kurduğu Estetikport Estetik Cerrahi’de profesyonel olarak hastalarına hizmet vermeye başladı.

Related posts