Penisin Anatomisi Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Penisin Anatomisi Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Penis erkek cinsel organıdır. Başlıca işlevleri üreme ve idrara çıkmayı içerir. Hiçbir iki penis aynı değildir ve uzunlukları, çevresi ve görünümleri farklılık gösterebilir. Penislerin çoğu, işlevlerini yerine getirmelerine izin veren aynı anatomiyi içerir. Penisin Anatomisi Nedir? Sorusu, penisin evrensel bir formu olması bakımından önemlidir. Penis estetiğine ihtiyaç duyup duymadığınızın ön kararını verebilmek için bu konu hakkında asgari bilgiye sahip olmak faydalı olacktır.

Penisin anatomisini ve işlevini bilmek, sağlık için önemlidir. Penisin görünümünde, duyusunda veya performansında herhangi bir değişikliğin fark edilmesi, tıbbi müdahale gerektirebilecek altta yatan bir sorunu gösterebilir.

Bu yazıda penisin anatomisini tartışacağız ve penisi sağlıklı tutmak için ipuçları önereceğiz

Penis nedir?

Penis erkek çiftleşme organıdır. Penis terimi tipik olarak cinsel organların kökünü, gövdesini ve glansını ifade eder. Erkek cinsel anatomisinin geri kalanı, skrotum gibi diğer dış kısımları ve testisler gibi iç kısımları içerir.

Penis, yumuşak, süngerimsi doku ile birlikte kaslar, fibröz doku, damarlar, arterler ve üretra içerir. Bunlar penisin işlevlerini yerine getirmesini sağlar.

Fonksiyonlar

Penisin iki ana işlevi cinsel ilişki ve işeme (idrar yapma) içerir.

Bir kişi uyarıldığında, penis kanla dolar ve ereksiyona neden olur. Bu nedenle, erektil fonksiyon kardiyovasküler sağlıkla yakından ilişkilidir.

Ereksiyonun sertliği, bir kişinin bir partnere nüfuz etmesini ve seks yapmasını sağlar. Cinsel aktivite veya manuel stimülasyonun ardından kişi boşalabilir. Boşalma veya uyarılma kaybından sonra penis sarkık bir duruma dönebilir.

Penis de önemli bir üriner rol oynar. Penis, idrarın mesaneden üretral açıklığa geçişini sağlayan ve kişinin idrarı vücuttan atmasını sağlayan üretrayı içerir.

Penisin üç bölümü vardır:

Kök: Bu, penisin vücuda yapışık olduğu ve dışarıdan görünmeyen kısmıdır. İki crura ve penisin ampulünü içeren üç erektil doku ve ischiocavernosus ve bulbospongiosus olarak adlandırılan iki kas içerir. Üretra mesaneye bağlanır ve penisin tüm kısımlarından geçer.

Gövde: Gövde veya şaft, penisin kök ile glans arasındaki serbest kısmıdır. İki corpora cavernosa ve corpus spongiosum içeren üç silindir erektil doku içerir.

Glans: Bu, penisin en uzak veya uç kısmıdır. Şeklini korpus spongiozumun soğanlı genişlemesinden alır. Glans ayrıca, üretranın bittiği ve bir kişinin idrar ve meni dışarı atmasına izin veren üretral açıklığa da sahiptir.

Erektil dokular

Bunlar, kişinin ereksiyon olmasını sağlayan, uyarılma sırasında kanla dolan dokulardır. Kökte bu, sol ve sağ crura ve penis kökünün orta hattında bulunan penisin ampulü ile başlar.

Sol ve sağ crura penisin gövdesine doğru devam eder ve iki corpora cavernosa’yı oluşturur. Ampul vücuda devam eder ve korpus spongiozum oluşturur. Üretra, ereksiyon sırasında kapanmasını önleyen korpus spongiozumdan geçer. Korpus spongiosum daha sonra penisin glansını oluşturmak üzere genişler.

Kaslar

BulbospongiosusGüvenilir Kaynak kası, penisin ampulü ile ilişkilidir. Herhangi bir artık meni ve idrarın üretrasını boşaltmaya yardımcı olmak için sözleşme yapar. İschiocavernosus kası, sol ve sağ crura’yı çevreler. Crura’daki kanı corpora cavernosa’ya zorlamak için büzülür ve bu da kişinin ereksiyonu sürdürmesine yardımcı olur.

Yüz kaplamaları

Her erektil doku, onları çevreleyen ve destekleyen fasyal kaplamalara veya bağ dokusu bantlarına sahiptir. Buna penisin derin fasyası veya Buck fasyası ve tunika albuginea dahildir. Bu kaplamalar penisin korunmasına yardımcı olur ve kanın erektil dokulardan ayrılmasını önleyerek ereksiyonun korunmasına yardımcı olur.

Ligamentler

Asıcı ve fundiform bağlar penisin kökünü destekler ve çevredeki yapılara tutunur. Asıcı bağ, penisi kasık kemiğine yakın tutar ve ereksiyon halindeyken destekler. Fundiform bağ ayrıca penisi bir askı gibi sararak destekler.

Deri

Deri, penisin tüm vücudunu kaplar. İnsanlar ayrıca glansı kaplayan geri çekilebilir bir cilt tabakasına sahip olabilir. İnsanlar buna prepus veya sünnet derisi diyebilir. Sünnet derisi, frenulum olarak bilinen bir deri kıvrımıyla glansın yüzeyine bağlanır.

Penis türleri

Diğer vücut parçaları gibi, penis de kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterebilir. Penisler için, insanlar genellikle ölçüm ve görünümdeki farklılıkları fark eder.

Penisler farklı uzunluklarda ve çevrelerde gelir ve bu sarkık veya dik olduğunda değişir. Bazı insanlar taban-kafa oranını ölçebilir. Diğerlerinden daha iyi olan tek bir beden yoktur ve insanların kendi kişisel tercihleri ​​olacaktır. Cinsel uyumluluk için sadece penis büyüklüğünden daha önemli faktörler vardır.

Kaynakça:

https://www.cetad.org.tr/73/sik-sorulan-sorular/27/erkek-cinsel-anatomisi-nedir

https://www.jinekoloji.net/erkek-anatomisi-ureme-organlari

 

About Author

Doç. Dr. Tayfun Türkaslan

Doçent Doktor Tayfun Türkaslan; İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarılı olarak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başladı. 1997 yılında İngiltere’de St James Seacroft University Hospital çalıştı. Yaklaşık 6.5 yıl süren Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitimi sonrası ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı yıl İstanbul Yavuz Selim Hastanesine Plastik Cerrahi Uzmanı olarak atandı. Burada 16 ay çalıştıktan sonra eski adıyla Vakıf Gureba Eğitim Araştırma Hastanesi şimdiki adıyla Bezm-i alem Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde 7 yıl çalıştı. 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi temel alanında Üniversite Doçenti unvanını aldı. Buradaki görevinden ayrılıp kendi kurduğu Estetikport Estetik Cerrahi’de profesyonel olarak hastalarına hizmet vermeye başladı.

Related posts